Paardenmarkt in Loop / Luca Morosetti

Paardenmarkt in Loop / Luca Morosetti


Author: Luca Morosetti

Function : Working spaces, workshops, exhibition spaces, dwellings

Site location: Delft (The Netherlands)

Year : 2013-2014

Institution: TU Delft (Delft University of Technology)

Exploded view enflide and arcade

Exploded view enflide and arcade

00 Ground floorplan

Floor Plan

The project deals with monumental buildings, former cloisters and warehouses located in the city centre of Delft. The subject of the studio was dealing with existing monumental buildings by introducing a modern language and a new functional program of dwelling and workplaces. The aim of the project is to keep the introvert character of the complex constituted by several buildings, among which two of them possess relevant historical and architectural values. The two smaller adjacent courtyards host a residential program which varies in size and targets; they range from small studios for students to small apartments for couples and bigger ones for families. The two main buildings which are meant for office spaces, workshops, temporary exhibitions and conferences are located in the bigger courtyard. The work-spaces on the ground floor are laid out in clusters, each one of them with private offices and a common discussion and relax room. Visual connection is provided by the introduction of glazed walls. On the upper floor, the former gunpowder storage, the circulation goes through an enfilade of wooden trusses that give a unique spatial atmosphere and distributes into the offices in one building and through an exhibition space in the other one. The main idea of the project though, is to preserve the outer face of the complex by intervening on the interior with the addition of a contemporary arcade-like structure, thus reflecting the ancient typology of the nunneries. The arcade binds the courtyard together and connects the buildings with each other. It consists of modern portals in laminated wood similar to those on the upper floors of the buildings it attaches to. The experience of the space is then similar to what is perceived inside the buildings since an enfilade of wooden element is re-created. The arcade is an interior space though, separated by glazed panels from the exterior. From a climatic point of view, it acts also as a thermal buffer, since heat can be stored underground for the cold season, while in the warm season it can be open by means of sliding doors, thus allowing natural ventilation. Furthermore, a shading system of lamellas is provided on the higher part of the arcade.

The addition takes as a direct reference the existing building both in spatial experience and construction method, this way it attempts to mediate a dialogue between old and new.

spatial organization first floor

spatial organization first floor

spatial organization ground floor

spatial organization ground floor

visual connection

visual connection

Working

Functions diagram

Model

Section

 

Sections_DD

Transverse Section

section

section

Rendering arcade inside

interior view