No more waste in the wastelands

No more waste in the wastelands


– Authors: Layla Abdul-Karim, Valentine Machet, Marius Morand, Djuna Patin

– Function: ENSAPM students

– Site location: Grande Ceinture de Paris, Champigny-sur-Marne

– Year: 2014

– Institution: Studio project (ENSAPM, P5 – Visions Périphériques, licence 3)

– Contacts: patindjuna@gmail.com

– Tutors: Bruno-Jean Hubert, Arnaud Bical

 

Walk the line

The Paris Grande Ceinture is an old railroad built in the 1870s, circling the city of Paris 15 km above the Boulevard Périphérique, which follows the city limit. Originally built as a traveler line supposed to relieve the saturated public transports in the capital, it quickly became a freight-exclusive suburban line. Reaching its maximum capacity in the 40s, it slowly declined until today. Where the project takes place, only 10 trains run each day on a section that crosses the whole city from south to north.

 

img6-2

Situation of the Grande Ceinture in Champigny © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

Sans titre - 4

The beginning of the Champing section after passing the Mane river © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

Sans titre - 5

Industrial wasteland crossed by the rails © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

 

image5

Wild vegetation along the rails © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

The underlying beauty

As a starting point, we chose three wastelands of variant sizes directly connected to the railroad. These relics of a past era of industrial production, initially built for basic storage or separation purposes, displayed a high potential for new uses. A meticulous inventory allowed to analyze their spatial qualities: vast storage rooms supported by a robust steel framework, large ballasts invaded by wild vegetation and high trees with panoramic views on the city… We thought that all the energy put in for their construction would have been wasted if they had been destroyed.In order to generate new uses for these places, we looked into solutions to reuse as much of the existing as possible materials to transform these sites into new active spots (sports area, green promenade, shopping street) connected to the city though a continuous walking and cycling path.

big plan

Master plan of the project © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

img6-2 - copie 3

View of the shopping street © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

 

img6-2 - copie

View of the new sports arena © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

img6-2 - copie 2

View of the north belvedere © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

axono finie 1

Axonometric view of the south belvedere © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

axo 2 finie

Axonometric view of the sports arena, shopping street and parc © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

axo 3 finie

Axonometric diagram of the existing and the interventions © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna PatinDIAGPROGRENDUFINAL 

0001

Section cut of the existing – north belvedere © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin

0001 - copie

Section cut of the intervention – north belvedere © Layla Abdul-Karim – Valentine Machet – Marius Morand – Djuna Patin