Kendall Square High-Rise: Redefining the Urban Fabric

Kendall Square High-Rise: Redefining the Urban Fabric


Author: Austin Scott
Year: 2015
Function: Mixed Use High-Rose
Site location: Cambridge, MA
Institution: Roger Williams University
Brief description of the project: Project Images: [Dropbox] https://www.dropbox.com/sh/sk80iqfahf2ld24/AAC1CTJjQeZMiPjtdIABAW7oa?dl=0

“Of my city the worst that men will ever say is this:
You took little children away from the sun and the dew,
And the glimmers that played in the grass under the great sky,
And the reckless rain; you put them between walls
To work, broken and smothered, for bread and wages,
To eat dust in their throats and die empty-hearted
For a little handful of pay on a few Saturday nights.”

They Will Say
Carl Sandburg

The Kendall Square district, located in Cambridge, Massachusetts, has become a hub for innovative and technological facilities. As this district was transformed from a major industrial center to the bustling office development seen today, much of the useable land was consumed. In order to alleviate the compactness of this hardscape this proposal explores the possibility to build vertically rather than perpetuate decline of the horizontal realm.

Looking at the greater Cambridge area it can be inferred that green space is scare within the close proximities of Kendall Square or even Boston. This exploration of verticality will allow for green space to be reintroduced to the site.

The exoskeleton form of the building provides the framework of the structure and it is then overcome by nature. On the outside of the exoskeleton is a Morphic algorithm applied to a green wall system. As seasons change so will the building. The best way to respond to nature is simply to follow it.

A contradiction exist between the simplicity of the overall building plan and the complexity of the building’s identity. The towers appear to the public as a vertical green city placed within the technological basin of Cambridge. This experience will provide extraordinary views and a contrast to the ideology of nature with in the hardscape of the Boston area.

Elevators will move diagonally through the towers as the stairs scissor back and forth within the core. Floor plates will shift from various points to opposing towers, creating circulation amongst the forms. Given the nature of the 3 x 3 grid at the intersections of each block will become a buffer between the forms to allow for circulation and day-lighting.
Nationality: American
Contacts: LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/austin-scott-68510698 Portfolio: https://issuu.com/austinscott6/docs/ascott_portfolio
City and date of birth: Wayne, NJ 09.13.1992
Tutors: Professor: Michael Giardina

SiteAxon

SiteAxon

High Rise Model

High Rise Model

Green Space Proximities

Green Space Proximities

The Park

The Park

Drawing Model

Drawing Model

Drawing Model Detail

Drawing Model Detail

Diagram

Diagram

GroundFloor

GroundFloor

Interior Space

Interior Space

Section

Section