High Density Housing Overhoeks / Veronika Mayr

High Density Housing Overhoeks / Veronika Mayr


Author: Veronika Mayr

Function : Housing

Site location: Overhoeks, Amsterdam Noord, Amsterdam.

Year : 2014

C:UsersveröDocumentsarchitekturAmsterdamStudioDwelling de

Collage

PERSP1

Interior view

Institution: TU Delft, Studio Amsterdam, Architecture and Dwelling.

Brief description of the project:

Overhoeks is an upcoming post-industrial neighborhood in the North of Amsterdam, on the banks of the Ji-river opposite Amsterdam central station. Its proximity to the center and the growing cultural life on the North shore triggered by the NDSM dock and the prominent Eye Museum made it a good site for the first collaboration of the Amsterdam municipal planning department with students of TU Delft.

The first task was to develop master plan scenarios for housing an mixed use development (160.000 m²) on the ‘strip’, the site above and behind the former industrial laboratory building A-lab.

One of the four master plans developed by our group was the “slab” scenario, that aimed to redevelop the slab typology for high density urban housing, taking into consideration daylight and view connections.

My individual design task, was to design a given housing program (12600m²) and a library/learning center (2520m²) within the first envelope of the masterplan. The keywords given by the masterplan were “connected”, “quiet” and “luxurious”. The target groups were young independent professionals, couples without kids, students and small families.

The high demands to the structure and circulation of the given envelope were dominant in the design process from the very beginning. With the structure becoming the core preoccupation of the building, I decided to emphasize this on the facade by moving the supporting truss to the exterior face. The roughness of the steel sheet covering the isolated steel structure recalls the industrial history of the area. Furthermore, working within an extremely playful and individualistic masterplan, this design allows me to give a homogeneous surface to three different flat types with a total of 10 different layouts.

A six story library center facing the square in-between the existing brick building of the A-Lab and the slab is followed by a transition deck (two-story garden above the library, exhibition space and panorama bar), that organizes the access both to the roof gardens and the dwellings.

This transition-deck is the interface between activities on the roof park of the A-lab, the young creatives working in the A-Lab, the library guests (coming from the library roof garden) and the dwellers passing by when accessing their homes.

The twelve stories of dwelling above are accessed directly by circulation cores or by covered galleries connected to the cores. Most of the dwellings are maisonette flats as the loft character of the building is experienced to its finest with two stories of height. Accessed from the North facing the subsequent slab, every single flat enjoys an unobstructed view to the Ij-river and the center of Amsterdam.

Axonometric diagram

Axonometric diagram

IMG_2

Masterplan

IMG_3

Structural axonometric diagram

C:UsersveröDocumentsarchitekturAmsterdamStudioDwelling de

Typlogical plans

C:UsersveröDocumentsarchitekturAmsterdamStudioDwelling de

Plans

C:UsersveröDocumentsarchitekturAmsterdamStudioDwelling de

Cross section

persp2

Interior View

C:UsersveröDocumentsarchitekturAmsterdamStudioDwelling de

Sections