Dwelling Monza

Dwelling Monza


Author: Bertonazzi Enrico + Bulloni Andrea
Year: 4° year, II semester
Function: Residential (main) and commercial
Site location: Monza, Italy
Institution: Politecnico di Milano
Brief description of the project:
//

Based in Monza the main aim of the design studio was to design a multifunctional complex about 18.000 square meters in an ex-industrial area.
The project area is located next to the old royal villa of Monza, yet his historical value comes from the productive period of the city. The urban block was a textile factory and this could be read easily from the relation of the volumes between the area and the context.

As soon as we looked at the urban asset we understood the singularity of urban block, making it one of the few blocks in the city with particulars features.

An industrial impenetrable ring were the old front are neglecting all the relationship with the context. But neglecting a relation is a in fact a relation itself.

Since the beginning of the process our decision has been the preservation of the exceptional atmosphere of the urban block; all the marginal area facing the street will be conservate, hosting in the same structure, all the commercial functions (like atelier, shops, co-working spaces and exposition galleries), while in the middle of the project site the old factory leave space for a new residential block.

The public space is designed to keep the visual connection through all the space although have different levels of privacy, the central space is lowered and it’s the heart of the project. Neighborhood activities are facing the central plaza and a series of stairs and ramps allows people to switch from the central plaza to the commercial old volumes. The landscape is designed to change the meaning from area to area, near the living space is more colorful and warm, as soon as we approaching the. Industrial and commercial area it becomes more urban.

Shaped to be high functional to the dwelling program, the volumes are design to host luxury apartments.
The apartments follow many different size to accept many typologies of users, the distribution locates duplex in the tower blocks and along the edge where we can found independent gardens while the simplex typology fills the remain parts.
All the residences have double view, the inner one around the public space is hosting the living rooms, while the exterior, along the commercial ring, hosts the bedrooms.

Following the starting decision to preserve the atmosphere of the site, our choice for the construction materials as been driven by the context itself, the lower part under the projection of near building is in clay bricks this decision have the aim to underline the presence of the history of the area, while the tower blocks who “come out” like additional parts is in metal finiture like underlining the different function.
Nationality: Italian
Contacts: https://www.linkedin.com/in/enrico-bertonazzi-8b629991 // https://issuu.com/andrea.bulloni/docs/cv_2016
City and date of birth: Codogno, 28.05.1990 // Crema, 12.08.1989
Tutors: Prof. Camillo Magni and Prof. Emanuela Bartolini

MODEL 1_200

MODEL 1_200

MODEL 1_200

MODEL 1_200

PROJECT AXONOMETRY

PROJECT AXONOMETRY

RELATIONSHIP DIAGRAM

RELATIONSHIP DIAGRAM

ROOFPLAN

ROOFPLAN

CONCEPT

CONCEPT

CENTRAL SPACE

CENTRAL SPACE

URBAN PARK

URBAN PARK

SECTION

GROUND FLOOR_LANDSCAPE PLAN

GROUND FLOOR_LANDSCAPE PLAN

Disegno2

Disegno2

ISARCH Awards_LAYOUT

ISARCH Awards_LAYOUT

MODEL 1_200

MODEL 1_200

MODEL 1_200

MODEL 1_200